מאז תחילת המלחמה סובל ענף הבניה הישראלי ממחסור בכוח אדם בעקבות המחסור הגדול בעובדים שרובם היו עובדים פלסטינאים. אבל בעקבות הזמן הממושך שענף הבניה מתמודד עם בעיה זו החלו בענף הנדלן לחפש ולהציע יוזמות רבות הקשורות להכשרת עובדים ישראלים, כחול לבן לעבודות הבניה תוך מתן תמריצים לצעירים יוצאי צבא או סטודנטים כמו גם הצעות להבאת כוח אדם זר .
שני הפיתרונות המרכזיים שהמדינה מנסה לקדם כיום הם הכשרת עובדים ישראלים לבנייה ומתן מענקים. משרד הבינוי והשיכון בשיתוף עם הקרן לפיתוח ועידוד ענף הבנייה בישראל השיקו מיזם כזה של הכשרות על מנת להגדיל את מספר העובדים בענף הביצוע. עובדים שלא יהיו כאמור תלויים במצב בטחוני כזה או אחר, חגים מוסלמים , או סגרים שונים וכך יוכלו לאחר הכשרה להשתלב בתוך זמן מהיר וביעילות בעבודה ולצמצם את המחסור.
שלומי בדוס, סמנכ"ל הנדסה של חטיבת הביצוע בקבוצת שפונדר פדלון מציין בהקשר זה: " ענף הנדל"ן כמו גם החברות , היזמים וקבלני הביצוע משוועים לכוח עבודה מתוצרת כחול לבן, איכותי ומקצועי. הבעיה לא מתייחסת למנהלי העבודה אלא לפועלים בעבודות הרטובות ועבודות השלד, שם יש מחסור של עובדים ישראלים. לדעתי על מנת לפתור זאת חייבים למתג את ענף הבניה בצורה טובה יותר ולהפוך אותו בעיני הישראלים לענף נחשק וכדאי הרבה יותר ממה שהוא נתפס בציבור היום, ממש כמו מפעל ייצור או תחום החקלאות שם דווקא אנו רואים שכן מגיעים לא מעט ישראלים צעירים ומוכשרים אחרי צבא על מנת לעבוד. כמו כן ניתן לפעול לשיפור תנאים ושכר של הפועלים כתמריץ".
במסגרת ההכשרה צפויים ללמוד העובדים מקצועות כמו טיח, ברזל, טפסנות , ריצוף ועוד, בהם קיים הכי הרבה מחסור כרגע. במקביל אושרה לאחרונה תוכנית חדשה למתן מענקים לישראלים שיחלו לעבוד בענף הנדל"ן. התוכנית תציע מענק של עד 14 אלף שקל לחצי שנת העבודה הראשונה (בכפוף לכללים שיאושרו). עובד, שיתחיל לעבוד בענף הבנייה מתחילת חודש יוני ועד סוף שנת 2024, יהיה זכאי, נוסף על השכר החודשי, למענק בסך 2,000 שקל בגין כל אחד מארבעת חודשי העבודה הראשונים וכן למענק בסך 3,000 שקל בגין החודשים החמישי והשישי. במקרה של עובד בתחום העבודה "הרטובה" המענקים יוגדלו ב־50%.
אפשרות נוספת להגדלת כוח האדם בענף הבניה הוא פיתרון של החסמים בהבאת כמות ניכרת של עובדים זרים לישראל המוכשרים דיים לבצע את העבודות בענף הבניה הישראלי, אבל לא חייבים לעשות זאת באמצעות הבאת חברות כוח אדם זרות מחו"ל.
על כך אומר עידו פדלון, מנכ"ל ובעלים משותף בקבוצת שפונדר פדלון :" קיימים שני חסמים עיקריים שעל המדינה לטפל בהם ויוכלו לפתור את הבעיה במקום להביא חברות מחו"ל. "ראשית לאף אחת מהחברות הזרות אין את הניסיון הדרוש בבניה הקונבנציונלית הישראלית הכוללת למשל תקנים לרעידות אדמה ושמה דגש בין היתר על שילוב ממ"דים וחיפויים מסוימים ההכרחיים מאוד בישראל. בישראל אף קיים נושא הבדק והאחריות על פרויקט גם שנים לאחר אכלוס הבניין כאשר במקרה הזה, המדינה רוצה להביא את החברות הזרות לפעילות אך ורק ל 5 שנים, תקופת זמן שבקושי מסיימים בה לבנות פרויקט, האם לאחר שהחברה הזרה תעזוב הדיירים, הרוכשים, יישארו ללא שירות הבדק?".
"ההיבט השני ", אומר פדלון, "הוא נושא הבירוקרטיה בהבאת עובדים זרים לארץ ודרך "הייסורים" שהקבלן צריך לעבור על מנת להביא עובד זר וחוקי לישראל. "המיסים המושתים על הקבלנים הישראלים והבירוקרטיה בדרך מביאה לכך שעובד עולה לקבלן הישראלי 100 שקל לשעה בענף הבניין. בחקלאות למשל, עולה עובד רק כשליש מכך מאחר ויש לחקלאים הטבות והפחתת מיסים", הוא מציין. "אנו נמצאים בימים לא קלים למדינת ישראל, בכל תחום ואנו מבינים שללא ערבות הדדית יהיה קשה מאוד לצאת מהמשבר ולכן אני מקשה להבין את הצורך בחיפוש אחר פתרונות לא מציאותיים במקום לחזק את היזמים והקבלנים המקומיים. הבעיה המרכזית היא כוח אדם והורדת המיסים על העובדים תפתור זאת".